Groene energie

Groene energie is beter voor mens en milieu. Bij het opwekken van deze ‘energiesoort’ wordt het milieu aanzienlijk minder belast, dan bij de traditionele energie (ook wel grijze energie genoemd) het geval is. Groene stroom wordt opgewerkt door gebruik te maken van onder andere:

  • Aardwarmte
  • Biomassa (bijvoorbeeld snoei- en houtafval)
  • Waterkracht (denk aan waterturbines)
  • Windkracht
  • De zon

Groene energie kan je in het dagelijks leven op allerlei manieren inzetten. We geven je een aantal voorbeelden:

1.Opladen met zonne-energie

Koop een oplader die elektronische apparatuur oplaad door gebruik te maken van zonne-energie. Zo zijn er opladers voor je laptop en telefoon beschikbaar die de traditionele opladers prima kunnen vervangen.

2.Vervang je welkomstverlichting

Vervang het licht bij de voordeur voor verlichting die zich met zonne-energie oplaad. Dan ben je ook gelijk af van gedoe met bedradingen.

3.De natuur is een prima droger

Stop je gewassen kleding niet in de droger, maar laat de natuur je kledingstukken droog waaien. Dit kost je niks en bovendien voelt je outfit zo een stuk frisser aan als je hem na het drogen aantrekt.

4.Schaf zonnepanelen aan

Zonnepanelen kunnen vaak met subsidie worden aangeschaft. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en omdat je ze op je dak plaatst staan ze niet in de weg. Ideaal om je huis zelfvoorzienend te maken in energievoorziening.

5.Koop een elektrische auto

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu. Als je dan ook nog eens met groene energie je auto oplaad, dan ben je extra groen bezig! De overheid biedt overigens fiscale voordelen om het rijden in een groene auto nog aantrekkelijker te maken.

6.Verwarm je zwembad met zonne-energie

Degenen die een zwembad in de tuin hebben staan, kunnen met behulp van zonne-energie hun zwemwater verwarmen. Hiervoor zijn diverse technische oplossingen beschikbaar, doe eens navraag bij het bedrijf dat het zwembad heeft aangelegd.

7.Investeer in een windmolen

Tegenwoordig kan je een windmolen deels kopen. Dit wordt ‘windelen’ genoemd. Je investeert in dat geval samen met andere huishoudens in een windmolen. Jaarlijkse produceert dit apparaat een bepaalde hoeveelheid groene stroom die op basis van de investeringen onder de investeerders wordt verdeelt. Leuk weetje: op je telefoon of pc kan je bijhouden hoeveel stroom jullie windmolen opwekt. Vooral als het hard waait is kan dit hard gaan.

Naast dat het gebruik van milieuvriendelijke energie voor minder vervuiling zorgt, heeft het dus ook financiële voordelen zoals een lagere bijtelling voor ‘groene’ auto’s of de subsidie voor zonnepanelen. Geef groene energie dus een kans en lever zo een bijdrage op het gebied van duurzaamheid. Trouwens, dat veel mensen groene energie belangrijk vinden blijkt uit onderstaand filmpje. Groene energie wordt dus zelfs ingezet om politieke voorkeur te creëren!