Hergebruiken is gemakkelijker dan je denkt

Wanneer iedereen producten zou hergebruiken, zou de hoeveelheid afval veel minder groot zijn. Veel mensen denken dat het hergebruiken van producten een vervelende aangelegenheid is, maar dat is niet het geval! Lees de tips die we in dit artikel met je delen maar eens en je zult zien dat je met relatief weinig inspanningen veel producten kunt hergebruiken. Sommige mensen gaan hierin heel ver en hergebruiken zelfs het regenwater, bekijk onderstaande video maar eens.

Plastic boodschappentassen

Deze tip hebben we al in een eerder artikel met tips over duurzaam doen van ons gegeven, maar toch gebruiken veel mensen nog altijd veel teveel plastic boodschappentassen. Daarom attenderen we iedereen hierbij nogmaals op het feit dat het veel beter voor het milieu en je portemonnee is om een stevige boodschappentas aan te schaffen die je standaard meeneemt wanneer je naar de supermarkt gaat. De berg plastic tasjes zal dan enorm slinken!

Lege dozen

Een ander product dat je prima kunt hergebruiken, is een lege doos. Diverse supermarkten stimuleren gelukkig het hergebruik van lege dozen. Dit doen ze door een grote bak in de winkel te zetten, waar je je gebruikte doos in kwijt kunt zodat iemand anders hem nogmaals kan gebruiken.

Plastic flesjes

Je zult schrikken als je weet hoeveel plastic flesjes we dagelijks in de prullenbak gooien nadat we ze eenmalig hebben gebruikt. Dit is in de meeste gevallen echt pure onzin! Wanneer je bijvoorbeeld een flesje water hebt leeggedronken, kun je deze goed afwassen en nogmaals gebruiken (waarbij je er vooral op moet letten dat de drinkhals goed schoon wordt gemaakt). Wanneer je ervoor kiest om alle plastic flesjes die je gebruikt nog een keer te gebruiken, produceer je per persoon maar liefst 50% minder afval dat uit plastic flesjes bestaat!

Kleding

Wanneer het over hergebruik hebt, dan zul je in eerste instantie niet aan kleding denken. Maar toch kun je door je oude kleding aan iemand anders aan te bieden ervoor zorgen dat de hoeveelheid afval dat door kleding wordt veroorzaakt afneemt. Oude kleding kan bovendien voor veel mensen waardevol zijn. Denk aan mensen die in de bijstand leven en gewoonweg geen geld hebben om nieuwe kleding te kunnen betalen, of aan kinderen in derdewereldlanden die geen thuis en daardoor ook geen kledingkast meer hebben.

Gelukkig bestaat er recycling

We zijn ons ervan bewust dat het hergebruiken van producten niet altijd een optie is en daarom is het des te beter dat er recycling bestaat. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk? Dat is voor ieder product weer anders. Maar om je een voorbeeld te geven, hebben we een website voor je gevonden waarin het proces van het recyclen van glas wordt toegelicht. Erg interessant om te lezen!