Vele Nederlanders vragen zich af of het aanbrengen van dakisolatie daadwerkelijk zoveel voordelen biedt als dat vaak beweerd wordt. Tuurlijk, wanneer je alleen het dak isoleert, maar de muren, de vloer en de kruipruimte niet voorziet van isolatiemateriaal dan zal het rendement van het aanbrengen van dakisolatie beperkt zijn. Immers veel van de warmte zou je dan al via de muren en de vloer verliezen voordat het het dak heeft bereikt. Is je huis echter redelijk goed geïsoleerd, maar heb je het dak nog niet onder handen genomen? Lees dan even verder. Heb je vandaag geen zin om te lezen? Geen probleem! Bekijk dan de video over dakisolatie.
Waarom dakisolatie zinvol is
Om te beginnen levert dakisolatie je twee grote voordelen op. Ten eerste loop je niet langer het risico op een nat dak waarin schimmels zich prima thuis zullen voelen. Ten tweede verliest een gemiddelde woning ongeveer dertig procent van zijn warmte via het dak. Je begrijpt dat wanneer je het dak isoleert dat percentage, en daarmee dus ook de stookkosten, enorm kunnen afnemen. Dat is niet alleen prettig voor de energierekening, maar ook voor het tegengaan van het broeikaseffect. Met dakisolatie kan je dus een grote bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. Deze bijdrage kan nog groter worden indien je de rest van de woning ook van isolatiematerialen voorziet.
Zoldervloer isoleren
In sommige gevallen kan het beter zijn om niet het dak, maar de zoldervloer te isoleren. Dit is het geval wanneer de zolderruimte niet wordt gebruikt. Isolatiespecialisten zullen dan vaak aanraden om de vloer van de zolder isoleren in plaats van het dak. De reden hiervoor is dat het warmteverlies met een geïsoleerde zoldervloer vaak nog verder kan worden teruggedrongen dan wanneer er isolatiemateriaal op het dak zal worden aangebracht. Een bijkomend voordeel van het isoleren van de vloer op zolder is dat je op zolder niet langer hoeft te stoken, wat zich vertaald naar nog lagere stookkosten.
Materialen voor dakisolatie
Wanneer je besluit om het dak van je huis te isoleren, dan is de eerste stap het bezoek van een isolatiespecialist. Op basis van zijn inspectie zal hij je adviseren om een bepaald soort isolatiemateriaal te gebruiken. Isolatiematerialen die geschikt zijn, zijn onder andere glaswol, EPS en PIR.
PIR
PIR zijn harde isolatieplaten. De platen hebben ten opzichte van de andere soorten materialen waarmee je dak geïsoleerd kan worden een behoorlijk hoge isolatiewaarde. Een ander voordeel is dat PIR uit brandveilig materiaal bestaat en bovendien prima tegen vocht bestand is. Enige nadelen zijn dat het soms lastig kan zijn om het harde materiaal in de juiste vorm te bewerken en dat PIR niet zo milieuvriendelijk is.
EPS
Dit isolatiemateriaal bestaat uit kunststof en lucht. Het materiaal is erg licht van gewicht en is bovendien in meerdere varianten te verkrijgen. Hierdoor kan de plaatsing op het dak op diverse manieren gebeuren, waaronder door het gebruik van EPS platen.
Glaswol
Glaswol bestaat uit gerecycled glas en wol dat is samengevoegd met elkaar. In de meeste gevallen worden schuine daken met glaswol geïsoleerd. Redenen hiervoor zijn onder andere de vrij lage prijs en de goede isolerende werking. Overigens houdt glaswol ook veel geluiden tegen, waardoor je minder last hebt van geluiden van buitenaf.
Zoals je hebt kunnen lezen brengt het aanbrengen van dakisolatie de nodige voordelen met zich mee. Bovendien zijn er diverse materiaalsoorten verkrijgbaar. Zo kun je altijd het meest geschikte materiaal voor jouw dak gebruiken en daardoor zoveel mogelijk rendement kunt behalen uit dakisolatie.
PS wist je dat er vaak subsidieregelingen zijn om je woning te isoleren? Klik hier voor meer informatie over dergelijke subsidies.