Kruipruimte isolatie is een erg populaire isolatievorm in Nederland. Een geïsoleerde kruipruimte voorkomt niet alleen vochtproblemen bij de vloer, maar lost ook dat vervelende tochtgevoel in huis op. Daarnaast hebben vervelende geurtjes geen vrij spel meer en krijg je een gelijkmatigere temperatuur in je woning en kan je een grote besparing op de stookkosten realiseren. Kortom, kruipruimte isolatie biedt vele voordelen: het wooncomfort stijgt, de stookkosten dalen, de waarde van je woning neemt toe en je levert ook nog eens een bijdrage op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel lees je meer nuttige informatie over het isoleren van de ruimte onder je woning.
Inventarisatie van de kruipruimte
Omdat het isoleren van de kruipruimte geen eenvoudige klus is, zijn er maar weinig mensen die besluiten om deze ruimte zelf te isoleren. Vaak wordt er dan ook een isolatiespecialist ingeschakeld. Deze specialist beoordeeld het vochtgehalte en het eventuele aanwezige puin dat zich in de ruimte bevindt. Ook is de hoogte van de ruimte belangrijk, hier zullen we straks verder op ingaan. Op basis van zijn bevindingen kan de isolatiespecialist vervolgens een offerte opstellen.
Het isolatiemateriaal aanbrengen
Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt bevestigd in de ruimte onder je woning. Om dit te realiseren worden er vaak technische hulpmiddelen ingezet die er zorg voor dragen dat het materiaal op de juiste plekken komt. Dit geldt vooral bij de inzet van piepschuimen chips, die als het ware de kruipruimte worden ingeblazen. Indien de kruipruimte hoog genoeg is, dan kunnen er handmatig isolatieplaten in de ruimte worden geplaatst.
Soorten isolatiematerialen
Naast de eerder genoemde piepschuimen chips, schelpen en isolatieplaten, zijn ook EPS parels geschikt om de ruimte onder de begane vloer mee te isoleren. We zullen iedere materiaalsoort in het kort toelichten.
Piepschuimen chips
Dit isolatiemateriaal is licht van gewicht en kan daardoor met een inblaastechniek eenvoudig in de kruipruimte worden aangebracht. Het piepschuimen materiaal gaat niet alleen een te hoog vochtgehalte tegen, maar zorgt er ook voor dat de temperatuur in huis omhoog gaat. Om van deze voordelen te kunnen profiteren, is het belangrijk dat de isolatielaag dik genoeg wordt aangebracht. Een laag van enkele tientallen centimeters volstaat.
Schelpen
Schelpen is het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal dat er is. Het materiaal komt immers rechtstreeks uit de natuur en heeft een aanzienlijke levensduur. De schelpen werken goed tegen vochtoverlast en een muffe lucht. Het nadeel van het gebruik van schelpen is dat ze, ondanks een isolerende werking, minder goed isoleren dan de andere genoemde materialen.
Isolatieplaten
Deze platen zijn uiterst geschikt om onder alle soorten vloeren die er zijn de kruipruimte te isoleren. Of je vloer nu van steen of hout is, dit isolatiemateriaal doet zijn werk! Hoewel de isolatieplaten handmatig moeten worden aangebracht, is het aanbrengen zelf een gemakkelijke klus. Bovendien hoef je niet, zoals bij chips en schelpen het geval is, erop te letten dat het isolatiemateriaal gelijkmatig is verdeeld.
EPS parels
Net zoals de piepschuimen chips, bestaan EPS parels uit piepschuim. De parels werken het best in kruipruimtes met een hoog vochtgehalte. Het materiaal blijft namelijk drijven indien er water in de kruipruimte zit en wordt niet aangetast door vocht. Omdat de EPS parels van piepschuim zijn gemaakt, kunnen ze eenvoudig in de ruimte onder de begane vloer worden geblazen. Dit gebeurt met een lange buis, zodat het materiaal op de gewenste plaatsen kan worden gespoten. Het mooie van de parels is dat ze ook geschikt zijn voor kruipruimtes die erg laag zijn.
Voorwaarden om de kruipruimte te isoleren
Niet iedere ruimte is geschikt voor kruipruimte isolatie. Bovendien zijn er ook woningen die geen kruipruimte hebben. In dat geval is vloerisolatie een prima alternatief. Indien je woning wel een ruimte onder de vloer heeft, dan is het belangrijk dat deze ruimte minimaal twintig centimeter hoog is. Echter, voor het aanbrengen van isolatieplaten is het geen uitzondering dat een isolatiespecialist een hoogte van minimaal vijftig centimeter als uitgangspunt neemt.
Andere belangrijke aandachtspunten zijn dat er geen puin in de ruimte aanwezig mag zijn en dat de ruimte onder de woning goed geventileerd kan worden. Indien er geen ventilatiemogelijkheden zijn, dan is het vaak eenvoudig om deze aan te (laten) leggen.
Zoals je hebt kunnen lezen is het aanbrengen van kruipruimte isolatie geen eenvoudige klus en verdient het de voorkeur om een isolatiespecialist in te schakelen. Daarbij willen wij je als tip meegeven dat het loont om bij diverse isolatiebedrijven een offerte op te vragen. Hoewel een geïsoleerde kruipruimte zichzelf snel terugbetaalt, zou het zonde zijn als je onnodig veel geld zou betalen voor kruipruimte isolatie.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als consument zijnde kan je al een hele goede bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld een zuinige auto te kopen, geen eten weg te gooien of je energie en gasverbruik te verminderen. Een eigenaar van een bedrijf kan echter nog een veel grotere bijdrage leveren dan een consument, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekend dat je in je bedrijfsvoering rekening houdt met duurzaamheid. Bij alles wat het bedrijf doet wordt rekening gehouden met de korte- en langetermijneffecten voor het bedrijf, het milieu, de klanten en het eigen personeel. Samengevat MVO is rekening houden met People, Planet en Profit. Negeer je deze manier van werken, dan kan dat een aantal nadelen met zicht mee brengen. In dit artikel bespreken we een aantal van deze nadelen waar je last van kunt krijgen als je niet duurzaam onderneemt.
Imago als werkgever
Tegenwoordig moet je uitkijken wat je als bedrijf zijnde doet. Schandalen of ernstige milieuverontreiniging door nalatigheid van een bedrijf, worden vliegensvlug bij iedereen bekend. Sociale Media zorgen ervoor dat mensen die het nieuws niet volgen alsnog dergelijke berichten lezen. Omdat werknemers liever niet geassocieerd worden met een bedrijf dat de een na de andere grove fout maakt, kan het lastiger zijn om goed personeel aan te trekken.
Reputatie
Dit punt ligt in het verlengde van het vorige punt. Als je schandaal na schandaal veroorzaakt, dan merken klanten en leveranciers dit op. Wanneer ze zaken met je willen gaan doen, zullen de veroorzaakte schandalen wellicht nog in hun hoofd zitten. Dit kan er dan toe leiden dat je klanten en leveranciers misloopt, die zonder de schandalen wel zaken met je hadden willen doen.
Kostenbesparing
Duurzaam werken loont. Negeer je dit dan kan dat bijvoorbeeld effect hebben op de gas- en energierekening. We verwachten dat de prijzen voor grondstoffen, maar ook de kosten voor bijvoorbeeld waterverontreiniging en afvalverwerking in de toekomst hoger zullen worden. Kortom, investeer je niet in duurzame oplossingen? Dan kan daar een hoog prijskaartje aan hangen.
Klanttevredenheid
Ga je niet goed om met klachten van klanten, dan plaatsen klanten tegenwoordig al snel een bericht op Sociale Media. Daarnaast zullen ze zich drie keer bedenken voordat ze een nieuwe aankoop bij jou bedrijf zullen doen. En zoals algemeen bekend: een ontevreden klant vertelt vaak aan meerdere andere (potentiële) klanten zijn slechte ervaring met jouw bedrijf. Dat is destructief voor je klanttevredenheid.
Tevredenheid onder het personeel
Schenk je te weinig aandacht aan goede werkomstandigheden, dan zal je personeel al snel ontevreden zijn. Dit heeft gevolgen voor hun motivatie en hun productiviteit, wat effect kan hebben op het bedrijfsresultaat.
Werven van nieuwe klanten wordt gemakkelijker
Klanten zoeken tegenwoordig steeds meer naar groene bedrijven. Zijn jij en je concurrent in de ogen van een klant even goed, alleen schenkt de concurrent meer aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor klanten verliest of misloopt.
Bovenstaande opsomming lijkt ons reden genoeg om als ondernemer stil te staan bij duurzaam ondernemen en MVO dus hoog op de agenda te zetten. Uiteindelijk kan maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen voor de planeet en jouw personeel goed uitpakken, maar ook een gunstig effect hebben op jouw bedrijfsresultaat! Wie zegt daar nu nee tegen?
Onderweg naar duurzaamheid
Een van de hoofdonderwerpen bij duurzaamheid is het vervoeren van mensen en goederen op een manier die zo min mogelijk milieubelastend is. Denk aan CO2-uitstoot, minder gebruik van fossiele brandstoffen, bepaalde gebieden waar de maximumsnelheid op basis van gasuitstoot is vastgesteld (minder hard rijden voor minder schadelijke stoffen in natuurgebieden). En wat dacht je van de opkomst van elektrische auto’s? En de ontwikkeling van auto’s die rijden op zonnepanelen? De mogelijkheden zijn groot!
Alternatieven voor de auto
Het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen massaal zou gaan fietsen, carpoolen en meer gebruik zou maken van het openbaar vervoer. Maar de dag dat dit gebeurd en men de auto volledig laat staan.. die moet nog steeds aanbreken. In vele steden (ook de kleinere) worden ov-fietsen aangeboden. Dit zijn fietsen die in een fietsenzaak bij treinstations worden verhuurd zodat je er een dag mee uit de voeten kan. Het gebruik van een fietsplan door vele bedrijven werkt ook goed mee. Dit houdt in dat medewerkers met belastingvoordeel elektrische fietsen kunnen kopen. Sommige gemeentes bieden dit fietsplan aan. Er zijn zelfs gemeentes die van hun medewerkers verlangen dat zij met het openbaar vervoer naar het werk komen.
Elektrisch rijden
Elektrische auto’s zijn al lang niet meer onbekend. Steeds meer automerken brengen elektrische auto’s op de markt. Waarom dragen elektrische auto’s bij aan duurzaamheid? Het volgende artikel van Nuelektrisch.nl (https://www.nuelektrisch.nl/over-elektrisch-rijden) legt het ons uit:
‘Waarom zou ik in een elektrische auto willen rijden?
Elektrisch rijden is beter voor het milieu en zorgt voor minder geluidsoverlast. Daarnaast is het opladen van een auto vele malen goedkoper dan tanken aan de pomp: het opladen van een elektrische auto kost ongeveer 6 euro. Een ander voordeel is dat je bij een elektrische auto niet hoeft te schakelen en hij veel sneller optrekt dan een auto op fossiele brandstof. Ook noemen de meeste berijders de stilte van de auto als rustgevend.
Wat zijn de gevolgen van autorijden voor het milieu en wat is de winst als we elektrisch gaan rijden?
Verkeer is verantwoordelijk voor 23% van de totale CO2 uitstoot. Momenteel rijden we massaal op diesel en benzine. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor opwarming van de aarde en zijn geen onuitputtelijke bron aan energie. Bovendien is de vuile lucht die de auto’s uitstoten ook slecht voor de gezondheid. Bij elektrisch rijden, vooral op groene stroom, komen geen schadelijke gassen vrij. Daarnaast is elektrisch rijden zuiniger en stiller.
De voordelen op een rij:
- Elektrisch rijden is de schoonste, stilste en zuinigste techniek en het biedt de beste toekomstperspectieven.
- Elektrisch rijden is bijzonder zuinig, want de motoren gebruiken veel minder energie per kilometer dan gas, waterstof of dieselmotoren. Ook worden de auto’s veel slimmer en zuiniger gemaakt.
- Elektrische auto’s kunnen rijden op de enige duurzame energiebronnen die ruim voorradig zijn: stroom uit zon en wind.
- Nederland is als land heel geschikt voor elektrisch rijden, omdat er relatief korte afstanden worden gereden: de gemiddelde autorit is namelijk maar 16,7 km. Daarom is Nederland al een van de koplopers op gebied van elektrisch rijden. Dit creëert unieke kansen voor groene groei, innovatie en banen, mits we hier in blijven investeren.
- Elektrische auto’s zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het energiesysteem. Dat kan door stroom op te slaan bij overschotten aan zon en wind en dit op momenten van piekvraag vrij te geven. Ook kan de batterij van de auto in de toekomst zonne-energie opslaan en stroom terug leveren aan een huishouden.
- Elektrisch rijden versnelt positieve ontwikkeling op het gebied van nieuwe mobiliteit; zoals flexibele mobiliteitsconcepten en autodelen.
Is elektrisch rijden het beste voor iedereen en het beste alternatief?
De gemiddelde autorit in Nederland is 16,7 kilometer. Nederland is daarmee het ideale land voor elektrisch rijden. Het bereik van de gemiddelde elektrische auto is rond 150 km en dat aantal loopt op naarmate de technologie vordert. Voor een grote groep is elektrisch rijden een goed alternatief. Voor wie vaak verre ritten maakt, is een hybride auto een milieuvriendelijke keuze.
Hoe schoon is elektrisch rijden?
De auto zelf stoot geen CO2 of fijnstof uit, waardoor de luchtkwaliteit in de steden zal verbeteren. En zelfs als elektrische auto’s rijden op grijze stroom, zijn ze over de hele keten berekend (van bron tot wiel) nog steeds 40% zuiniger dan conventionele auto’s. Als de elektrische auto’s rijden op groene stroom, dan is de auto 100% schoner dan conventionele auto’s.
Carpool
Gebruik blijven maken van de auto, maar ondertussen toch duurzaam bezig zijn? Ga carpoolen! Vraag die leuke collega of je mee kan rijden onder het mom van ‘dat is beter voor het milieu’. Een win-win situatie (voor jou en voor het milieu). Als je geen leuke collega hebt die jou graag een lift aanbied of die met jou mee wilt rijden, maak dan gebruik van speciale carpoolapps. Hiermee kun je met andere mensen carpooldates maken.
Rijden op waterstof
Van 2014 tot 2018 gaat Rijkswaterstaat proeven doen met het rijden op waterstof. De energie- en milieuprestatie van personenauto’s die op waterstof kunnen rijden, zullen hierbij worden getest. Er komen geen schadelijke stoffen vrij uit de uitlaat, alleen waterdamp komt vrij. Hier zullen we in de toekomst dus misschien meer over horen.
Rijden op groengas
Er zijn nog andere ‘schone’ brandstoffen voor auto’s. De schoonste en meest duurzame brandstof dat op dit moment in gebruik is genomen, is groengas. Groengas is een biogas en wordt gemaakt van restafval. Denk hierbij aan rioolwater, vuilnis of groente, fruit en tuinafval. Net als elektrische auto’s, veroorzaken Groengasauto’s bijna geen CO2 uitstoot. Bij de productie veroorzaakt een Groengasauto ook geen CO2 uitstoot. Behalve dat het amper CO2 uitstoot opwekt, wordt automatisch ook organisch afval goed gebruikt. De afhankelijkheid van olie neemt ook af. Puur duurzaamheid dus.
Zo te zien zijn er op dit moment alleen al genoeg mogelijkheden om jezelf op een duurzame manier te vervoeren. En dan te bedenken dat duurzame mobiliteit niet de enige manier is om duurzamer te leven…
Disclaimer
Op deze website is veel aandacht geschonken aan de informatie die onze bezoekers kunnen lezen. We richten ons op alle inwoners in Nederland. Voor wat betreft het toevoegen en verwijderen van content hebben we alle rechten en hoeft niemand geïnformeerd te worden voor verwijdering dan wel plaatsing van content in welke vorm dan ook.
De content die op deze website is geplaatst is door onszelf geschreven of deels overgenomen van andere – in onze ogen – waardevolle sites. Daarnaast linken we geregeld naar content die op andere websites staat.De content kan bestaan uit o.a. beeldmateriaal, tekst en video. Aansprakelijkheid voor informatie – die door onszelf is geschreven, van andere websites is en die wij op onze website plaatsen en links naar informatie die op andere websites staat – is in zijn geheel uitgesloten.
Daarnaast is het niet van belang of de informatie wel of niet compleet is en of de informatie wel of geen fouten bevat. Tenslotte is het opvolgen van eventuele adviezen die wij op onze website vermelden, of het opvolgen van adviezen die op andere websites staan vermeld waar wij naar verwijzen, honderd procent voor eigen risico.
Privacy Policy cookies en contact
Via ons e-mailadres contact@iyouf.info kun je ons bereiken voor alle vragen die aan ons zou willen stellen. Daarnaast willen we je graag attenderen op het feit dat er op deze website gebruik wordt gemaakt van cookies. Op die manier wordt de Official StatCounter Plugin in staat gesteld om ons te voorzien van statistische informatie over onder meer de bezoekersaantallen op deze website. Tenslotte willen we je ook op de hoogte brengen van het feit dat wij de informatie die aan ons verstrekt niet aan andere partijen zullen overdragen, verkopen of simpelweg aan een andere partij zullen verstrekken. Wij wensen je veel plezier aan het bezoek op onze website.